Om oss

Historien om Uunin
Under 2011 började Kristian Tapaninaho, uppfinnaren av Uuni, att baka egna pizzor. Hans fru och son var stora fans. Men efter en hel del experimenterande insåg han att ”mina pizzor är bra, men inte perfekta”. Pizzorna saknade den genuina smaken man bara får i en vedeldad stenugn. Kristian började leta efter en pizzaugn och insåg att aktuella alternativ var dyra och allt annat än bärbara. Då bestämde han sig för att lösa problemet själv och designade den första prototypen till Uuni. Kristian var inte en uppfinnare, ingenjör eller produktdesigner, men han hade en bra idé och passion för att skapa den. Detta är hur Uuni (som betyder ugn på finska om ni inte redan listat ut det) föddes. Efter en serie skisser, ett antal prototyper och många pizzabak på bakgården hade Kristian färdigställt den första prisvärda och bärbara vedeldade ugnen.

Finansiering
Uuni lanserades på Kickstarter i nov 2012 och överträffade alla mål på två veckor.

Nordiska rötter
Född och uppvuxen i Pyhäsalmi, Finland, har Kristian haft företagsanda och design med sig från tidig ålder. Hans familj ägde en liten butik med ett bageri där han hjälpte sin mor Kasia. Dagen började vid 04:00 och det krävdes en hel del engagemang för att lära allt som finns att veta om bakning. Uppväxten har gjort det möjligt att finslipa sitt pizza-hantverk, där focus har varit inte bara på produktdesign och utveckling, utan också på slutprodukten i form av, mat och smaker. 

Tillväxt
Uuniteamet och sortimentet växer snabbt. Företaget har vunnit pris på de flesta mässor där de ställt ut. Uunis produkter säljs nu i mer än 50 länder runt om i världen.

Uuni i Sverige
Vi på ProGear stötte på Kristian och Uuni på Glee, en stor trädgårdsmässa i England. Som pizzaälskare förstod vi direkt vilken fantastisk produkt han skapat och är glada att ha fått förtroende att marknadsföra Uuni i Sverige.